Hjem
Nyhed 366: Kalundborg I - Slagelse I: 3-5

12/3-2024: Kalundborg I - Slagelse I: 3-5 i sidste runde i mesterrækken - godkendt og lige ved og næsten

 

 

 

Af Søren Dyberg Larsen


Sidste runde i mesterrækken i sæsonen 2023/24 bød på et vaskeægte topopgør - eller rettere sagt flere: Kalundborg (1) skulle møde Slagelse (3) og Sorø (2) skulle møde Faxe (4). Så flere ting var i spil. Hvis vi skulle forbi Kalundborg, skulle vi vinde med 5½-2½. Samtidig skulle der holdes et vågent øje med matchen mellem Sorø og Faxe - ingen af de to hold måtte helst vinde stort; så kunne både Kalundborg og Slagelse risikere at blive sorteper. Så mange ting skulle flaske sig for at få den forjættede førsteplads. 

En yderligere krølle denne søndag var, at vi dels ikke vidste, om der overhovedet var en oprykker fra mesterrækken. Den plads skulle nemlig enten gå til 2. Hovedkreds eller 6. Hovedkreds. Da der tilmed kommer to hold ned fra "vores" division, så skulle vi måske sige farvel til hele fire hold fra mesterrækken. Så alle matcher denne søndag var vigtige.

Men tilbage til vores match mod Kalundborg. På forhånd havde vi udset os brætterne 5-8 for at få et resultat med hjem. Bræt 1-4 skulle gerne holdes uafgjorte. Ikke helt nemt, da Kalundborg i stærkeste opstilling (som os i øvrigt) havde Jesper Nørgaard (2237) på bræt 1.  Vi fik dog den perfekte start, da Martin efter små 10 træk fik en officer forærende. Det havde hans modstander ikke lyst til at spille videre på. Så 0-1 efter ca. en halv times spil.  Jeg fulgte efter på bræt tre med en stormesterremis mod Esben Christensen. Selvfølgelig kunne jeg have spillet videre. Det er altid en afvejning, hvornår man skal tage imod remis i en match, hvor holdet skal vinde. Men jeg holdt mig til planen. ½-1½.

Det blev endnu bedre på bræt 5-8: Pludselig var Hans færdig på bræt 8. Hans modstander havde spillet lige lovlig løst og havde tilladt Hans at åbne h-linjen ned mod sin kongestilling. I fin stil ofrede Hans et tårn i h-linjen hvorefter mat var uundgåelig. ½-2½ herefter. Nervøsiteten begyndte at brede sig hos Kalundborg folkene. Det var ikke med i planen, at brødrene Christensen skulle tabe på bræt 7 og 8.

Gert stadig i et lige spil mod Nørgaard. John ligeså på bræt to mod Jens Nording. Så langt så godt. 

Lars var kommet ud i et dramatisk parti. Der manglede sandelig et tårn, da jeg kom tilbage til matchen efter at have analysereret og sludret med Esben Christensen. Jeg måtte lige tælle efter en gang til: jo den var god nok: Lars manglede et tårn. Til gengæld havde Lars en garderet fribonde på d3 (Lars havde sort). Det lykkedes Lars at få afviklet så han havde to bønder for en officer og stadig den garderede bonde på d3. Måske det alligevel kunne holde en halv?!

Søren Jensen på bræt fem havde givet en bonde for et gevaldigt angreb mod Kalundborgs gran old man: Carl Erik Møller. Det så lovende ud, men Carl Erik forsvarede sig indædt. 

Jimmy på bræt 6 var lidt et problem for os. Han blev stille og roligt presset bagud af en angrebsivrig modstander - men måske det kunne kaste en halv af sig? Eller måske et kontraangreb på et tidspunkt. Det var på dette tidspunkt umuligt at vurdere, hvor mange point vi kunne skrabe yderligere sammen. Næsten samtidig vandt Søren over Carl Erik Møller, mens Jimmy tabte sit parti: 1½-3½ med tre partier tilbage: Gert, John og Lars. Johns parti havde ikke rigtig været ude over remis grænsen på noget tidspunkt. Efter trækgentagelse sluttede man da også fred på bræt to: 2-4. Vi skulle bruge 1½ point mere i de sidste to partier. Næsten umuligt at bede enten Gert eller Lars om at spille på gevinst med de stillinger de havde. Gerts parti begyndte at gå ind i tidnøden og partiet blev mere og mere kompliceret og skarpt. Det kunne ret beset gå begge veje - også selv om det var Nørgaard, der sad på den anden side. 

Tilsvarende begyndte Lars parti også at udvikle sig. Lars havde fået en bonde mere og havde nu to forbundne fribønder. Modstanderen havde valgt at gå på jagt efter Lars konge med sit tårn, løber og konge. Kunne Lars måske pludselig vinde her?! Modstanderen holdt hovedet koldt og man løb ind i en del skakker og trækgentagelse. Remis i Lars parti. 2½-4½. Tilbage sad Gert. Han havde fået en bonde, men den var kun kortvarig til låns. Man sluttede fred hver med springer, tårn og to bønder. Flot kæmpet af Gert. 3-5 slut resultat. Bestemt godkendt. Og lige ved og næsten. Et halvt point manglede vi for at vinde rækken. Tredje rundes nederlag til Sorø på 2½-5½ gjorde nok udslaget. Men alle hold i rækken kan selvfølgelig se tilbage på matcher, hvor de måske kunne have hentet et halvt point mere.


Enkelt resultater:

Bræt

Sorø I

Bræt

Slagelse I

Resultat

1

Jesper Nørgaard

1

Gert Jørgensen

½-½

2

Jens Nording

2

John Heidelbach

½-½

3

Esben Christensen

3

Søren Dyberg Larsen

½-½

4

Vasil Krykov

4

Lars Jørgensen

½-½

5

Carl Erik Møller

5

Søren Jensen

0-1

6

Mikkel Hjort

6

Jimmy Osted Nielsen

1-0

7

Tommy Christensen

7

Martin Ørteby

0-1

8

Flemming Christensen

8

Hans L. Rasmussen

0-1

Ialt

3-5

 

Martin Øretby en flot topscorer med 5 point i 7 holdkampe. Også Gert fortjener ros med 4½ point på bræt 1. John ligeså med 4 af 6 uden tabspartier på bræt 2. Vores to reserver gjorde, hvad man kunne forvente.

Men selvfølgelig er 35 point i 7 holdkampe (5 point i snit) godkendt i en svær gruppe.

Individuelle resultater: